Thursday, March 20, 2008

Η Χούντα του Αυτοκίνητου : Φρεαττύδα

Θα μπω απευθείας στο θέμα μια και απ' τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνουμε τί έχουν να δουν τα ματάκια μας. Όσοι συνηθίζουν να περνούν συχνά από εκεί καταλαβαίνουν φυσικά τί εννοώ. Να σημειώσω ότι όλες αυτές οι φωτογραφίες βγήκαν σε μια μόλις 5λεπτη βόλτα την Κυριακή που μας πέρασε! Δεν χρειάστηκε καν να σταματήσω για να βγάζει η γυναίκα μου πιό προσεκτικά, τόσο εξώφθαλμες ήταν/είναι οι παραβάσεις!

Στη φωτό αυτή βρισκόμαστε στο σημείο λίγο μετά το τέλος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, έχοντας περάσει και το "Νησί". Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν χωράνε δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα, παρ' όλα αυτά, οι καφροελληνάρες πάνε και παρκάρουν σαν κουτοπόνηρα πρόβατα, ο ένας πίσω απ' τον άλλο ασχέτως αν δημιουργείται το αδιαχώρητο. Φανταστείτε, αν δεν χωρούν δύο ΙΧ ταυτόχρονα, τί γίνεται όταν περνάει και το λεωφορείο!


Στη στροφή του γηπέδου μπάσκετ. Το πεζοδρόμιο προφανώς τεράστιο γι' αυτό και οι αλητόκαφροι σκέφτηκαν να το μειώσουν λίγο ώστε να είναι περισσότερο στα μέτρα του κόσμου. Τί το κάναμε εδώ, Παρίσι, Λονδίνο ή Νέα Υόρκη? Εκεί ρε, λες και είσαι στην δοκό της ρυθμικής...



Η ίδια ακριβώς στροφή μόνο που τώρα βλέπουμε τί γίνεται και στην αντίθετη πλευρά του δρόμου όπου επίσης κάποιοι λεβέντες έχουν καβαλήσει πεζοδρόμια.
Εννοείται φυσικά πως τόσο η ορατότητα όσο και η ευκολία κίνησης είναι αρκετά μειωμένες αλλά......"τί με κόφτει εμένα? Να πα να ρίξω μέσα μου ψάρια και πατάτες και ούζα και μύδια και στρείδια και αρχιμήδια και στα κάκαλα μου όλοι".


Aν το προηγούμενο ήταν η δοκός, αυτό εδώ είναι το......σχοινί του ακροβάτη! Από πού θα περάσουν ρε Βουκεφάλα τα καρότσια, οι ανάπηροι αλλά ακόμη και οι πεζοί??????






Συνεχίζουμε τη......"βόλτα" στο δρόμο πάνω απ' το γραφικό λιμανάκι όπου πάνε συνήθως χειμερινοί κολυμβητές, στο ύψος του ξενοδοχείου "Σκορπιός". Είναι ένα απ' τα τρία κλασικά σημεία (μαζί με αυτό στο "Νησί" και τα επόμενα στο "Μεταξά" και στην "Πίτσα Ζέας") όπου απλά δεν χωράνε δύο αυτοκίνητα μαζί επειδή κάποιοι επιμένουν να παρκάρουν και ο δρόμος είναι ήδη αρκετά στενός!
Παρατηρήστε ότι ο ταλαίπωρος μπροστά μου έχει βάλει όπισθεν διότι δεν τίθεται θέμα, έτσι όπως είναι η συγκεκριμένη φάση πρέπει να αφήσει το φορτηγό να περάσει, το οποίο φυσικά δεν φταίει! Πίσω απ' το φορτηγό, πλήθος αυτοκινήτων περιμένει κι αυτό να κάνει "ντου" για να περάσει. Κάτι σαν τις σήραγγες στα βουνά όπου υπάρχουν φανάρια για να περνάει είτε ο ένας είτε ο άλλος. Μάλλον κι εδώ κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει εφόσον δεν υπάρχει αστυνόμευση.
Βάζω κι αυτήν απλά για να στηρίξω του λόγου μου το αληθές, ότι ακόμη και δύο απλά ΙΧ δεν χωρούν.











Έλα πασά μου. Όλος πάνω στο πεζοδρόμιο, μη σου χτυπήσουν τ' αμάξι κιόλας! (πριν το πρώην "Ιππόκαμπος")...










Κι άλλος πασάς λίγο πιό πάνω. Βρε λες γι' αυτό να το έβγαλαν Πασαλιμάνι?












Λίγο μετά το πρώην "Ιππόκαμπος". Όλοι οι λεβέντες καβαλημένο πεζοδρόμιο. Στενό το πεζοδρόμιο κι εκεί αλλά προς τί η στενοχώρια?









Λίγα μέτρα παρακάτω, πριν τη στροφή για το "Μεταξά". Απολαύστε κι άλλους υπεύθυνους συμπολίτες μας.











"Μεταξά". Το σύνηθες σημείο μπλοκαρίσματος αυτοκινήτων. Κι εδώ τα ίδια, κάποιοι πρέπει να σταματήσουν για να περάσουν οι άλλοι.









Last but not least, ένα επίσης "διάσημο" σημείο, μπροστά απ' το "Πίτσα Ζέας". Κι εδώ αριστερά-δεξιά το αδιαχώρητο, κλπ, κλπ....

Θα παράθετα και άλλες φωτό, απ' το Πασαλιμάνι αλλά νομίζω έχετε καταλάβει όλοι για τί πράγμα μιλάμε. Αυτοί που δεν έχουν καταλάβει είναι προφανώς οι Δημοτικές Αρχές και η Τροχαία του Πειραιά και συνεχίζουν απλά να ποιούν την νήσσαν.

Έχει τύχει να επικοινωνήσω 1-2 φορές στο παρελθόν με την Τροχαία. Εκτός απ' το σύνηθες τηλέφωνο, όπου την πρώτη φορά μου είπαν ότι στέλνουν περιπολικό και την δεύτερη προσπαθούσα να πιάσω για τρία τέταρτα (αργία γαρ?) και στο τέλος απήυδησα, πήγα εγώ ο ίδιος εκεί και ρώτησα τον σκοπό απ' έξω και μου είπε τα ίδια, ότι υπάρχει περιπολικό, είχα στείλει ακόμη κι επιστολή προς τον Διοικητή. Προς τιμήν του, μου απάντησε σχετικά άμεσα με μια απάντηση βέβαια που ουδόλως με ικανοποίησε διότι ναι μεν περιείχε αριθμητικά στοιχεία και διαβεβαιώσεις πως υπάρχει αστυνόμευση, δεν εξηγούσε όμως τα ανεξήγητα και αυτά τα οποία είχα ρωτήσει εγώ : Πώς εξηγείται να υφίσταται συνεχώς και αδιαλλείπτως αυτή η κατάσταση στην παραλιακή του Πειραιά? Η Φρεαττύδα, σε περιόδους Σαββατοκύριακων και άλλων αργιών, είναι σχεδόν απροσπέλαστη και βασανιστική, ειδικά αν μπλεχτεί λεωφορείο στον πανζουρλισμό! Στην Καστέλλα βλέπεις επίσης αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, ειδικά μετά την Πλατεία Αλεξάνδρας και μέχρι και την Black Light αλλά και πιό μετά!

Τί γίνεται? Για ποιό λόγο υπάρχει αυτή η κατάσταση? Πώς είναι δυνατόν σε βασικές αρτηρίες του Πειραιά όπως η Ηρώων Πολυτεχνείου και η Γρηγορίου Λαμπράκη από καιρό σε καιρό να γίνεται επιχείρηση-σκούπα και για μεγάλα διαστήματα να μην τολμά κανείς να παρκάρει εκεί, στην Ακτή Μιαούλη ειδικά ανάμεσα σε ΟΛΠ και Πύργο Πειραιά να περιπολούν σχεδόν συνεχώς γερανοί και να σε "αρπάζουν" άμεσα και στην παραλιακή να μην έχω τύχει όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ σε ίδια περίπτωση?

Μόνον δύο φορές θυμάμαι σε τόσα χρόνια να έχω δει περιπολικό να γράφει κάποιους έξω απ' το Μεταξά και κάποιους στο Πασαλιμάνι. Ποτέ άλλοτε! Κι ακόμη κι αν κάνω λάθος, ακόμη κι αν δεν βλέπω τις περιπολίες και τις κλήσεις, πώς στο καλό εξηγείται πάντα, μα πάντα, ότι ώρα και να περάσεις από εκεί να είναι γεμάτο παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα?

H Δημοτική Αρχή τί κάνει? Πώς προστατεύει τον πολίτη? Γιατί κανείς δεν απήντησε στο email που έστειλα πριν καιρό στον Δήμαρχο Πειραιά?

Μπορούμε άραγε να υποθέσουμε ότι πρόκειται περί καθαρής ανικανότητας τόσο της Τροχαίας όσο και των Δημοτικών Αρχών? Όχι. Κι αυτό για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω, δεν είναι δυνατόν σε κάποιες περιοχές να εφαρμόζεις τέλεια τον νόμο και μόλις ένα χιλιόμετρο πιό κάτω να ισχύει ο νόμος της Άγριας Δύσης!

Άρα? Τί να υποθέσουμε? Μήπως απλά δεν θέλουν, μήπως απλά "κάνουν τα στραβά μάτια" σε όλη την παραλία μια και εκεί βρίσκεται το "βαρύ πυροβολικό" της ζώνης διασκέδασης του Πειραιά, με τις καφετέριες, τα μπαράκια, τα ρεστωράν, τις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία? Εγώ εκεί έχω καταλήξει και εφόσον τίποτα δεν γίνεται προς βελτίωση της κατάστασης, η άποψη μου αυτή μόνο να ενδυναμώνεται μπορεί!

Δεν είμαι ανάλγητος. Δέχομαι ότι και τα μαγαζιά πρέπει να δουλέψουν και ο κόσμος να διασκεδάσει χωρίς να ταλαιπωρείται, στο βαθμό όμως που δεν καταστρατηγείται το δικό μου δικαίωμα και το δικαίωμα του καθενός μας να χρησιμοποιεί τους δρόμους και τα πεζοδρόμια με τον τρόπο για τον οποίο προορίζονται και όχι ως θέσεις παρκαρίσματος, εμποδίζοντας τόσο την διέλευση των πεζών όσο και την ομαλή κίνηση των οχημάτων!

Αν, λέω αν, κάποια στιγμή θρηνήσουμε θύματα, ποιός θα την πληρώσει? Μόνο το δίποδο που παρκάρισε το Χ5 του ολόκληρο πάνω στο πεζοδρόμιο εμποδίζοντας καρότσια με παιδιά, ανάπηρους αλλά και πεζούς και ανάγκασε τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο οδηγώντας κάποιον εξ αυτών είτε στον τραυματισμό είτε -δυστυχώς- στο θάνατο? Μήπως θα πρέπει να την πληρώσουν εκτός απ' αυτόν και όσοι επιτρέπουν αυτή την κατάσταση? Μήπως αγαπητοί κύριοι ιθύνοντες θα έχετε το κρίμα στο λαιμό σας διότι συνεχίζετε να επιτρέπετε τη διόγκωση μιας αδιέξοδης κατάστασης? Λέω, μήπως?

(Το παρόν εστάλη ως link στον Δήμαρχο Πειραιά. Εάν έβρισκα email της Τροχαίας θα το έστελνα κι εκεί. Καθώς φαίνεται, εν έτει 2008 η διαδικτυακή επικοινωνία με τις Αστυνομικές Αρχές είναι ακόμη στα σπάργανα ή είναι τόσο καλά παραλλαγμένο που βρίσκεται κάπου που δεν το πιάνει το μάτι σου. Ήδη έχω σπαταλήσει αρκετό χρόνο για να επικοινωνήσω μαζί τους και δεν προτίθεμαι να συνεχίσω να το κάνω μια και μου είναι πολύτιμος. Εάν και εφόσον κάποια στιγμή μπορεί ο μέσος χρήστης να βρει εύκολα το email τους, το ξανασυζητάμε....)

No comments: