Tuesday, March 4, 2008

Άσπρη μέρα ξέξασπρη


Χιόνι πολύ τις προάλλες στην Αθήνα. Τα πάντα παγώσανε, τα πάντα κόλλησαν, η μηχανή του κράτους σταμάτησε όπως το ίδιο συνέβη με το μυαλό των συμπολιτών μας.....

Βγήκα έξω να φτιαρίσω το χιόνι στην είσοδο της πολυκατοικίας και μια και έκανα αυτό, φτιάρισα και το πεζοδρόμιο που μου αντιστοιχούσε μέχρι την άκρη του δρόμου. Ε λοιπόν, απ' όσες περιοχές πέρασα τις δύο μέρες που ήταν τα πάντα παγωμένα, δεν είδα ούτε έναν να έχει προβεί στο ίδιο εγχείρημα. Ούτε ένας συμπολίτης μας δε σκέφτηκε να βγει και να καθαρίσει τον πάγο απ' την πόρτα του, κάτι που αν είχαν κάνει όλοι, τα πεζοδρόμια θα ήταν ολοκάθαρα και ασφαλή για τους διαβάτες. Δεν θυμάμαι ακριβή αριθμό αλλά όσοι τραυματίστηκαν από πτώση λόγω του πάγου, ήταν αρκετοί, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό!

Το ίδιο θα μπορούσε να είχε γίνει και με τους δρόμους, τα μικρά δρομάκια κάθε συνοικίας που δεν τα έβλεπε ο ήλιος και έμειναν παγωμένα για αρκετές μέρες. Αν όλοι όσοι "βλέπουν" στο δρόμο είχαν βγει έξω, κι αυτοί θα ήταν καθαροί και προσπελάσιμοι. Εδώ όμως δεν καθάρισαν το πεζοδρόμιο τους, ούτε καν τις αυλές τους και τις τέντες τους μερικοί, θα καθάριζαν το δρόμο? Πού ζεις ρε μεγάλε?

Η ενεργητικότητα βγαίνει μόνο στο να φωνασκούμε και να βάλλουμε κατά του κράτους, κατά πάντων, όχι όμως κατά του εαυτού μας. Άκουγα στο ράδιο πολίτες να διαμαρτύρονται για το ότι μένουν στον προφήτη Ηλία ή/και το Λυκαβηττό και ότι τα σκαλοπάτια έχουν πιάσει πάγο, πού είναι το κράτος, κλπ, κλπ. Πού είναι το κράτος αγαπητέ? Εκεί που είσαι κι εσύ, κοιμάται! Εσύ γιατί δε βγαίνεις έξω να σπάσεις τον πάγο? Γνωρίζεις ότι πχ στον Καναδά εάν δεν καθαρίσεις το χιόνι απ' το πεζοδρόμιο έμπροσθεν της οικίας σου και τραυματιστεί κάποιος, μπορεί να σου κάνει μήνυση?

Εννοείται φυσικά πως και το κράτος έχει μεγάλες ευθύνες αλλά ας μη γελιόμαστε, ακόμη και σε περιοχές που γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν το χιόνι, δεν καταφέρνουν να ανοίξουν αρκετούς δρόμους εκτός απ' τις βασικές οδικές αρτηρίες παρά μέρες μετά.

Αμ οι άλλοι? Τα άλλα φυντάνια? Αυτά που βγήκαν παγανιά στους δρόμους χωρίς αλυσίδες επειδή είναι.....μάγκες οδηγάρες? Και που κατέληγαν να σταματάνε σωρηδόν ακόμη και στην Εθνική Οδό για να τις βάλουν και δημιουργείτο κυκλοφοριακή συμφόρηση? Τί να πεις......

No comments: