Thursday, January 29, 2009

Περιαστική υλοτομία - περιαστική αλητεία : Απάντηση Πολεοδομίας Νομαρχίας Πειραιά

Η καθυστέρηση στις ενέργειες του ελληνικού κράτους είναι γνωστή τοις πάσι αλλά ειλικρινά δεν περίμενα ότι για ένα τέτοιο ζήτημα όπως η κοπή δύο δέντρων σε μια οδό, θα χρειάζονταν 6μιση μήνες για να δοθεί. Ούτε βέβαια πως η αυτοψία στο χώρο θα λάβαινε χώρο πέντε ολόκληρους μήνες κατόπιν της αρχικής μου καταγγελίας.

Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο της υπόθεσης. Το χειρότερο είναι η ίδια η απάντηση την οποία παραθέτω ευθύς αμέσως :



Είναι κάποιες στιγμές (οι οποίες όσο πάνε και πληθαίνουν) στις οποίες ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτού του κράτους. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τη λύπη και την αγανάκτηση που αισθάνθηκα διαβάζοντας όσα γράφονται. Θα μου πεις "άσε μας ρε φίλε, εδώ ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε κόψιμο 50 δέντρων σε πάρκο και έγινε χαμός, τί μας λες για μόλις 2 παλιόδεντρα?".

ΛΑΘΟΣ! Με την ίδια λογική δηλαδή, επειδή καθημερινώς πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι, δε θα πρέπει να μας σοκάρει ο θάνατος του ενός? Είναι δυνατόν να κρίνουμε ποσοτικά και όχι ποιοτικά? Είναι δυνατόν να είμαστε τόσο αδιάφοροι σαν κοινωνία απέναντι στον καθημερινό βιασμό που υπόκειται το περιβάλλον, η υγεία μας, η αξιοπρέπεια μας απ' τον κάθε κάφρο?

Ιδού η κατάσταση των δέντρων τότε και σήμερα :





Η απάντηση μου δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική :

Προς : Νομαρχία Πειραιά
- Noμάρχη
- Διεύθυνση Πολεοδομίας
Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών

Δήμο Δραπετσώνας
- Δήμαρχο
- Τμήμα Πρασίνου & Καθαριότητας



Πειραιάς, 29/01/2009

Θέμα : Κοπή δέντρων στην οδό Αναπαύσεως 35, Δραπετσώνα


Κύριοι/α,

Σε συνέχεια της αίτησης μου προς την Πολεοδομία Νομαρχίας Πειραιά (με Αρ. Πρωτ Π9908/Δ2082/27-6-08) και απαντητικής επιστολής του αρμόδιου τμήματος αυτής Ελέγχου Κατασκευών (Φ 723/08 Aρ. Πρωτ. Π9908/Δ2082/08 της 12/01/09), καθώς και φαξ/κοινοποίησης της επιστολής μου αυτής προς το Δήμο Δραπετσώνας την ίδια περίπου ημερομηνία, θα ήθελα να σχολιάσω τα κάτωθι:

α. Πέντε μήνες είναι ένα υπέρ το δέον μεγάλο χρονικό διάστημα ενέργειας. Απαράδεκτη
καθυστέρηση..

β. Οι τεχνικοί που προέβησαν στην αυτοψία είτε είναι ελλιπώς καταρτισμένοι, είτε προέβησαν σε αυτοψία εκ του μακρόθεν , είτε πήγαν και διαπίστωσαν σε κάποια άλλη διεύθυνση διότι έχουν κάνει εντελώς λανθασμένη εκτίμηση. Όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες που εσωκλείω (μια και η αναφορά μου στο blog antikafrila.blogspot.com όπου είναι αναρτημένες αυτές που τραβήχτηκαν ακριβώς μετά την κοπή δεν έπιασε προφανώς τόπο), κοπή υγιέστατων δέντρων αυτού του μεγέθους σε ύψος μόλις 1 μέτρο και 25 εκατοστά απ’ το έδαφος, είναι κάτι πρωτάκουστο και μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε άλλο εκτός από κλάδεμα. Εάν δεν πρόκειται περί δαίμονα του τυπογραφείου, τότε πρόκειται περί αίσχους και άλλου ενός βήματος στον κατήφορο της πόλης προς την πλήρη τσιμεντοποίηση της. Ακόμη κι αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι τα άτυχα δέντρα έχουν βγάλει ένα μικρό κλωνάρι (το οποίο παρεμπιπτόντως, οφείλεται στη φροντίδα και τη μέριμνα που επέδειξαν κάποιοι κάτοικοι με πρώτο και κύριο τον πατέρα μου), το γεγονός της κοπής δε μπορεί να αξιολογηθεί διαφορετικά.

Ως αρμόδια Αρχή (ή συναρμόδια εάν συμπεριλάβουμε και το Δήμο Δραπετσώνας στους αρμόδιους), οφείλετε να ερευνήσετε όχι μόνο εάν πρόκειται περί κλαδέματος ή όχι αλλά και τη νομιμότητα αυτού. Οφείλετε να ερευνήσετε εάν όντως η πράξη αυτή ήτο αποτέλεσμα ενεργειών του Δήμου Δραπετσώνας (κάτι το οποίο δεν ισχύει, ποτέ δεν ήρθε συνεργείο του Δήμου για να κλαδέψει στο σημείο, τα γεγονότα είναι γνωστά τοις πάσι στη γειτονιά) ή όχι. Οφείλετε επίσης να συμβάλλετε στην αποτροπή τέτοιων πράξεων στο μέλλον.

Ήδη, κάποιος άλλος «κύριος» λίγα μέτρα μακρύτερα, κλάδεψε το άτυχο δέντρο που έκρυβε την πινακίδα του καταστήματος του. Άλλος, επίσης σε κοντινό σημείο, «καλλώπίσε» αυτό κάτω απ’ το οποίο έχει παρκάρει το προς πώληση αμάξι του. Πού βαδίζουμε λοιπόν? Μήπως να τα ξεριζώσουμε όλα να τελειώνουμε διότι ενοχλούν τον κάθε κάφρο νεοέλληνα? Αν αύριο μεθαύριο πάει κάποιος και κόψει όλα τα δέντρα του δρόμου, τα δέντρα της Δραπετσώνας, τα δέντρα όλης της Αθήνας, εμείς θα πάμε μετά την παρέλευση πέντε μηνών και θα βαφτίσουμε την κοπή «κλάδεμα»? Έχει παραμορφωθεί η εικόνα του δρόμου ή όχι? Πόσα χρόνια χρειάζεται για να επανέλθουν τα δέντρα αυτά στην πρότερη τους κατάσταση? Τίποτα δεν μας δίδαξαν οι πυρκαγιές και οι καταστροφές?

Αντί δηλαδή να δίνουμε κίνητρα (και αντικίνητρα) στους πολίτες για να μην ενοχλείται ούτε ένα φύλλο απ’ τα λιγοστά δέντρα της τσιμεντούπολης, εμείς μόνο που δεν επιβραβεύουμε τους αυθαιρετούντες? Ποια είναι η πολιτική και η νοοτροπία της κοινωνίας μας προς το περιβάλλον και την αυθαιρεσία, ο ωχαδερφισμός? Έμβλημα μας η στρουθοκάμηλος? Άγνωστες έννοιες η ντροπή και το φιλότιμο? Τι κοινωνία θα παραδώσουμε στα παιδιά μας?

Με άλλα λόγια, τί κάνει το κράτος ώστε να ο νομοταγής πολίτης που συνθλίβεται σε Συμπληγάδες καθημερινά, ένας πολίτης που παλεύει να μην παρασυρθεί απ’ την καφρίλα, τη διαφθορά και την αλητεία που κυριαρχούν, που παλεύει να γαλουχήσει τα παιδιά του ώστε να μη γίνουν εντελώς αδιάφορα για τους νόμους και τους κανόνες (είδαμε τ’ αποτελέσματα της αδιαφορίας αυτής μόλις προσφάτως), να μην φτάσει να πιστεύει ότι κυνηγά ανεμόμυλους και να τα βροντήξει εν τέλει κι αυτός, αηδιασμένος?

Στηρίξτε τη νομιμότητα διότι ο κοινωνικός ιστός αποσυντίθεται. Πατάξτε την παρανομία με κάθε τρόπο διαφορετικά θα ολισθήσουμε στην πλήρη αναρχία. Eνεργήστε ώστε να βρει ο δρόμος την εικόνα που είχε προ της αισχρής αυτής πράξης..

Προτού προβώ σε περαιτέρω ενέργειες, αναμένω απάντηση σας η οποία ελπίζω να μη χρειαστούν άλλοι έξι μήνες για να δοθεί..

Μετά τιμής,



ΥΓ
Η παρούσα θα γνωστοποιηθεί σε κάθε δυνατό Μέσο, έντυπο, τηλεοπτικό και διαδικτυακό. Κάποτε θα πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή στην αυθαιρεσία.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Φωτογραφίες :
1. 25/06/08 : Μία μέρα μετά την κοπή, φαίνονται καθαρά τα δύο δέντρα πεταγμένα δίπλα,
στα σκουπίδια.
2. 27/01/09 : H σημερινή τους κατάσταση καθώς και ο τρόπος με τον οποίο κόπηκαν.

2 comments:

manosgl said...

Τώρα μόλις είδα τις φωτογραφίες σου από τα δένδρα.
Μα... δεν σε καταλαβαίνω. Είναι ολοφάνερο ότι τα κλάδεψαν, αφού υπάρχει τουλάχιστον ένα μέτρο κορμός.
Για το πράσινο που ήταν από πάνω κάνεις όλη την φασαρία;

Unknown said...

Γειά σου φίλε ομοιοπαθούντα,

Βλέποντας την δημοσίευσή θα ήθελα να πω και εγώ τον πόνο μου διότι συμπάσχω όπως θα καταλάβεις παρακάτω.
Μπροστά στο μπαλκόνι μου, στον Άλιμο, υπήρχε μία λεύκα, πανύψηλη η οποία έφτανε μέχρι τον 2ο όροφο της πολυκατοικίας μου. Δηλαδή πάνω από 10 μέτρα ύψος! Εχθές το μεσημέρι βγήκα στο μπαλκόνι ακούγοντας διαπληκτισμούς κατοίκου της πολυκατοικίας μου και ενός τέρατος που μόλις είχε κόψει το δέντρο! Δυστυχώς δεν τον προλάβαμε. Ο τύπος, ιδιοκτήτης πρακτορείου Προπό στο ισόγειο της πολυκατοικίας , είχε κόψει από την βάση το δέντρο με την δικαιολογία ότι ήταν ξερό και δεν χρειαζόταν! Φυσικά και ήταν ξερό, καθ'ότι φυλλοβόλο , όμως ήταν υγιέστατο όπως αποδεικνύεται και από τον κομμένο κορμό του. Αλλά ακόμη και αν ήταν ξερό, είναι αρμοδιότητα του δήμου να το κόψει. Ο πραγματικός λόγος που το έκοψε είναι ότι δεν ήθελε να εμποδίζει την προβολή του καταστήματος του και της νέας του πινακίδας. Είναι η δεύτερη φορά που επεμβαίνει σε δέντρο. Πρίν 3μήνες περίπου τον είδα να κόβει τα κλαδιά μιας ελιάς εκεί κοντά, που έκοβε την προβολή του άλλου του καταστήματος, της ταβέρνας του. Τότε πήρα την αστυνομία τηλέφωνο και σταμάτησε. Λίγες ημέρες αργότερα, είδα ότι η ίδια ελιά ήταν κατακλαδεμένη και είχε μείνει μόνο ο κορμός. Ούτε αυτό το πρόλαβα.
Αύριο το πρωί θα πάω να κάνω επώνυμη καταγγελία στον Δήμο Αλίμου και στην Υπηρεσία Πρασίνου . Όπως διάβασα στους κανονισμούς του δήμου, απαγορεύεται ρητά και το κλάδεμα και η κοπή δέντρου και επισύρεται πρόστιμο. Στην περίπτωση κοπής δέντρου δασικού χαρακτήρα (πιστεύω ότι ως τέτοιο λαμβάνεται η λεύκα) προβλέπεται πρόστιμο και μήνυση. Όμως στην περίπτωση κοπής δέντρου μη δασικού χαρακτήρα, προβλέπεται πρόστιμο και επαναφύτευση όμοιου δέντρου από τον υπαίτιο.

Και διερωτώμαι: αν είναι δασικού τύπου η λεύκα, ο τύπος θα πληρώσει το πρόστιμο, θα μπλέξει με την μήνυση και αυτό ήταν όλο; Εκτός του ότι δεν νομίζω να τον πονέσουν και πολύ τα 200€ του προστίμου, άντε να ταλαιπωρηθεί με την μήνυση και γενικά να του κοπεί ο "αέρας" της αλαζονείας πράγμα καλό φυσικά. Αν γίνουν όλα τα παραπάνω φυσικά και δεν έχει κάποιο βύσμα μέσα στον δήμο, πράγμα σύνηθες.Τί γίνεται όμως με το δέντρο; Πώς αποκαθίσταται μία πανύψηλη λεύκα; Θέλει 20 χρόνια για να φτάσει σε αυτό το ύψος. Απ'όσο έχω δει σε φυτώρια, υπάρχουν ψηλά δέντρα προς πώληση. Όμως προβλέπεται η επαναφύτευση τόσο μεγάλου δέντρου με έξοδα του υπαιτίου; Μιλάμε για πολλά έξοδα αν αναλογιστεί κανείς και τις εργασίες αποκατάστασης του πεζοδρομίου.
Είμαι διατεθειμμένη να το τραβήξω όσο μπορώ το θέμα. Δεν γίνεται όπως λες και εσύ να αφήσουμε τον κάθε κάφρο να κάνει του κεφαλιού του. Ειδικά για μεγάλα δέντρα το κακό είναι διπλάσιο.

Το δέντρο που ανέφερα ήταν μία ψευδαίσθηση πρασίνου για μένα, έμπαινε σχεδόν μεσα στο μπαλκόνι μου, έρχονταν πουλιά και έκαναν φωλιές (ήδη μέχρι εχθές υπήρχε μία φωλιά και περίμενα πώς και πώς να δω το νεοσσό περιστέρι). Δεν μπορώ να δεκτώ ότι μέσα σε μια στιγμή χάθηκε και θα πρέπει απλώς να συνηθίσω την απουσία του.
Με συγχωρείτε αλλά δεν πάει έτσι γιατί αν όλοι συνεχίσουμε να αδιαφορούμε, τότε η Αθήνα θα γίνει πιό τσιμεντένια από τώρα και θα πρέπει όλοι να την εγκαταλείψουμε (όχι ότι είναι κακή ιδέα αυτό...).
Θέλω να ελπίζω ότι ο δήμος Αλίμου θα λάβει δίκαια μέτρα και δεν θα θεωρήσει "κλάδεμα" την σύριζα κοπή 10μετρου δέντρου. Αν και για να είμαστε ακριβείς, το κλάδεμα των δέντρων που διαπίστωσαν στην περίπτωσή σου, πάλι είναι παράνομο και πρέπει να γίνεται από συνεργεία του δήμου σε συγκεκριμένη εποχή αλλιώς επισύρεται πρόστιμο 50€ (τρίχες το ποσό αλλά τουλάχιστον υπάρχει μία υποτυπώδης τιμωρία).
Ζούμε σε εντελώς παράλογη χώρα...