Thursday, July 3, 2008

Ο(ρ)ΣΕ.....


Αντιγράφω απ' την Καθημερινή :

"Μήνυση σε βάρος του ΟΣΕ και κατά παντός υπευθύνου θα υποβάλλει ο Δήμος Αθηναίων, ύστερα από εντολή του δημάρχου, Νικήτα Κακλαμάνη, με αφορμή την κοπή 71 δέντρων σε δύο διαφορετικά σημεία, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως στα Σεπόλια.

Ειδικότερα, ο Ο.Σ.Ε., μέσω εργολάβου, προχώρησε στην κοπή 17 μουριών, 15 πεύκων, 32 σοφόρων, 4 κυπαρισσιών, 3 σφενδάμων και μεγάλων θάμνων στην περιοχή των Σεπολίων, λόγω έργων του Οργανισμού στην περιοχή.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δήμαρχου Αθηναίων, ο οποίος δήλωσε:

«Η Διοίκηση του Ο.Σ.Ε., χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και πολύ περισσότερο έγκριση (ίσως επειδή ήξεραν την απάντηση) από το Δήμο της Αθήνας, προέβη, μέσω εργολάβου, σε κοπή 71 δένδρων και μεγάλων θάμνων στην περιοχή των Σεπολίων, λόγω έργων του Οργανισμού.

Η ενέργειά τους κρίνεται απαράδεκτη, γι' αυτό και έδωσα εντολή υποβολής μηνύσεως κατά του Ο.Σ.Ε, αλλά και κατά παντός υπευθύνου. Παρότι θεωρώ ότι η πολιτική ηγεσία αγνοούσε το θέμα, ζητώ την άμεση παρέμβαση του Κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να μην επαναληφθεί το ίδιο απαράδεκτο γεγονός.

Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, ύστερα από εντολή μου, θα προχωρήσει σε άμεση δενδροφύτευση της περιοχής.

Τέλος, ήρθε η ώρα, όλο το αστικό πράσινο να περιέλθει στη δικαιοδοσία, αλλά και την περιουσία του Δήμου της Αθήνας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ"


Τί να πει κανείς. Αισθάνεται ολίγον βλαξ διότι έκανε τόσο ντόρο για δύο δέντρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες δε, λέγεται πως ο ΟΣΕ ενήργησε βάσει περιβαλλοντικής μελέτης. Το ερώτημα είναι ποιός υπέγραψε μια τέτοια μελέτη, κλπ, κλπ γνωστά και μη εξαιρετέα.

Θεωρώ πως η μόνη ελπίδα αυτού του τόπου και ειδικά των μεγάλων πόλεων (και ακόμη ειδικότερα της Αθήνας) είναι τα νέα παιδιά τα οποία καλούνται να βιώσουν μια απάνθρωπη κατάσταση απ' τα γεννοφάσκια τους ακόμη. Ένας πενηντάρης κι ένας εξηντάρης δεν έζησαν τη νεότητα τους στις ίδιες συνθήκες που την έζησα εγώ ως 35άρης, όπως επίσης κι εγώ υπολείπομαι έναντι των σημερινών 15άρηδων, 20άρηδων, κλπ. Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει και καθίσταται τελείως ακατάλληλη για να ζήσουν άνθρωποι και να εξακολουθούν να διατηρούν σώας τας φρένας τους. Γι' αυτό λοιπόν, φρονώ πως όσο προχωράμε, παρ' όλο που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η σάπια νοοτροπία βροντοφωνάζουν στον κάθε πιτσιρικά "μόλυνε, κάψε, κατάστρεψε αρκεί να βγάλεις φράγκα", η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Είναι και οι διεθνείς συγκυρίες που επιβάλλουν τη βελτίωση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, είναι και το γεγονός πως οι σημερινοί νέοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό πολύ περισσότερο απ' τις παλαιότερες γενιές, είναι και το ίντερνετ που δίνει πολύ πιό εύκολα εικόνες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και πλέον ο πιτσιρικάς δε θα τρώει για πολύ ακόμη στη μάπα το παραμύθι περί Ελλάδας-επίγειου παράδεισου.

No comments: